Kurv

Mælkeallergi og -overfølsomhed

Quick facts:

  • Laktoseintolerans: Mangel på enzymet laktase i tyndtarmens slimhinde
  • Primær laktoseintolerans: Er en genetisk betinget enzymdefekt og kan ikke måles ved en Laktose Intolerance-test
  • Sekundær laktoseintolerans: Er en forbigående reduktion i laktaseaktivitet og kan komme af betændelser og sygdomme i mave-/tarmsystemet
  • Ved mælkeallergi skal mejeriprodukter udelades, også gede- og fåremælk. Man kan heller ikke tåle økologisk, upasteuriseret eller uhomogeniseret mælk
  • Hvis man er laktoseintolerant, kan man muligvis spise små mængder mejeriprodukter og vælge laktosefri produkter
  • 75 % af jordens befolkning lider af laktoseintolerance (DK 7 %)
  • Overfølsomhed overfor mælk og gluten følges ofte ad. Ved cøliaki ser man ofte laktoseintolerans.

Mælkeprotein/kasein

Det protein, som man oftest hører om i forbindelse med mejeriprodukter, er kasein, men faktisk findes der mange forskellige slags proteiner i mælk.

De 6 vigtigste proteiner i mælk er: Serumalbumin, gammaglobulin, alfa-laktalbumin, beta-laktglubulin, laktoferrin og kaseinerne.

De første fem er opløst i vallen, hvor kaseinerne især findes i ost. Hvis man er overfølsom overfor proteinerne i valle, er der gode muligheder for, at man kan tåle andre dyrs mælk (som fx gede- eller fåremælk), men hvis det er selve kaseinerne, kan man hverken tåle ko-, fåre-, gede-, bøffel- eller kamelmælk.

Laktoseintolerans

Laktoseintolerans (også kaldet overfølsomhed overfor mælkesukker, laktoseintolerance, laktosemangel, laktosemalabsorbtion og primær og sekundær laktoseintolerans) er en anden måde at være overfølsom overfor mælk på. Laktose er mælkesukker, som skal nedbrydes i vores krop af laktase – et enzym, der hjælper med at nedbryde laktosen. Hvis enzymet ikke dannes eller kun dannes delvist, vil laktosen ikke blive nedbrudt korrekt, og de delvist fordøjede laktosepartikler kan lave ravage. Når laktosen ikke nedbrydes korrekt og derved ikke optages i tyndtarmen, fortsætter det til tyktarmen, hvor det nedbrydes af bakterier til luftarter og andre forbindelser. Den uhensigtsmæssige bakterielle nedbrydning kan forårsage tarmluft, oppustethed, diarré/forstoppelse, mavesmerter og andre ubehagelige symptomer. Hos de fleste mennesker volder laktoseintolerans kun besvær i mave-/tarmregionen og giver således ikke problemer på eller i kroppen, som allergi kan gøre.

Laktoseintolerans kan måles i en Laktose Intolerance-test, som kan købes i helsekostbutikker.

Tekst og information fra bogen Hverdagsfavoritter af Karina Villumsen/Madgudinden

Hos Thunberg producerer vi udelukkende Laktosefrie produkter