Hvad er gluten?


Hvad er gluten?

Quick facts:

  • Gluten betyder lim på latin
  • Gluten er det proteinstof, der giver brød struktur og får det til at hæve, hvilket eftertragtes af bagere
  • Gluten er proteiner i korn: Fx hvede; gliadin, Rug; secalinin, Byg; hordein, Havre; avenin
  • Avenin i havre tåles i begrænset omfang af de fleste glutensensitive

Gluten er et protein, der udgør op til 80 % af proteinindholdet i hvede, rug og byg.

Gluten er i grove træk det samme som lim i brød. Det får i hvert fald brødet til at blive fast og får en form. Uden gluten vil brød falde sammen.

Glutenproteinerne i hvede, rug og byg er sygdomsfremkaldende for cøliakere (personer med en form for glutenintolerance).

Havrens proteiner (aveniner) indeholder så små mængder protein, at havre kan indtages og tåles i begrænset omfang af de fleste cøliakere. Det forudsætter, at havren er certificeret glutenfri, dvs. at den ikke er blevet forurenet med hvede, byg eller rug under dyrkningen eller forarbejdningen (fx valset til havregryn på samme mølle, som fx hvedeflager).

Tekst og information fra bogen Hverdagsfavoritter af Karina Villumsen/Madgudinden

Hos Thunberg producerer vi udelukkende produkter som er glutenfrie

  • Laura’s “Rugbrød”

    DKK 41,00DKK 57,00
    Vælg variant
  • Amalie’s Skolerugbrød

    DKK 46,00
    Tilføj til kurv
  • Therese’s Burgerbolle

    DKK 46,00DKK 89,50
    Vælg variant
  • Caroline’s Grov Franskbrød

    DKK 42,00
    Tilføj til kurv
  • Frida’s Grov Boller

    DKK 50,00DKK 96,00
    Vælg variant
  • Nanna’s Gulerodsboller

    DKK 48,00DKK 92,00
    Vælg variant
  • Rebecca’s Banankage

    DKK 46,00DKK 89,50
    Vælg variant
  • Klara’s Rugbrødskiks

    DKK 45,00DKK 400,00
    Vælg variant
  • Nicoline’s Müsli Crunch

    DKK 46,00
    Tilføj til kurv
  • Lærke’s Müsli Crunch

    DKK 46,00
    Tilføj til kurv
  • Liva’s Rugbrødskiks

    DKK 45,00DKK 400,00
    Vælg variant
  • Coop’s “Rugbrød”

    DKK 49,00
    Tilføj til kurv