Hvad er Cøliaki?


Hvad er Cøliaki?

Quick facts:

  • Autoimmun reaktion mod glutenproteinet, som giver en betændelsestilstand i tyndtarmen, hvor kroppens immunforsvar er indblandet.
  • Skader slimhinden (det yderste lag; fimrehår/tarmvilli) i tyndtarmen. Tarmvillierne har stor betydning for fødeoptagelsen
  • Symptomer: Luft i maven, tynde afføringer, vægttab, ledsmerter, forstoppelse, træthed og dårligt humør
  • Cøliaki kan opstå i alle aldre (men ses oftest ved 30-40 års alderen)
  • Problemer med laktoseintolerance ses ofte sammen med cøliaki

Forestil dig dine tarme som en gylden kornmark, som snart skal høstes. Stråene er dine fimrehår/tarmvillier, der sørger for optagelse af næringsstoffer, proteiner (aminosyrer), vitaminer og mineraler.

Hvis man har cøliaki, ligner denne kornmark en slidt asfalteret vej. Det er svært at optage næring. Kroppen kæmper for at opretholde sig selv, men det er svært.

Cøliaki er i familie med glutenintolerance, men ligner også en allergi, da der findes antistoffer, som kan måles i blodet. Samtidig er det en lokal reaktion, der sker i tarmen og ved tarmens gennemtrængelighed.

Man udreder cøliaki ved en kombination af kliniske og laboratoriemæssige undersøgelser. Undersøgelserne bør udføres, mens man er på glutenholdig kost.

Forskellige typer af Cøliaki

Cøliaki eller stum cøliaki: Gluten forårsager en autoimmun reaktion

Non-cøliaki-glutensensitivitet: Hvis man er ekstra sensitiv overfor gluten og får reaktioner, som intet har med cøliaki at gøre

Glutenintolerance: Dele af immunforsvaret reagerer uhensigtsmæssigt på gluten

Hvedeallergi: Dele af immunforsvaret reagerer uhensigtsmæssigt på hvede (ofte tåles rug, byg og certificeret glutenfri havre)

Reaktioner på neuro- eller morfinpeptider: Reaktioner på gluten og mælkeproteinet kasein

Irritabel tarm: Her kan både hvede, gluten, laktose og kasein spille en rolle, men også andre former for kulhydrater.

Symptomer på Cøliaki

Symptomer på glutenintolerance eller -sensitivitet kan variere fra person til person og er meget diffuse.

Oftest er der problemer med maven; øget tarmluft, mavesmerter, tynde afføringer og underernæring. Der kan også være træthed, ledsmerter, vægttab, almen tristhed og uoverkommelighed. Kløen i huden og små væskefyldte blærer ses ofte.

Der findes tilfælde, hvor personen føler sig rask og veltilpas, men hvor symptomer senere kan bryde ud fremprovokeret af andre infektioner, som fx en overvækst af skadelige bakterier eller anden lav modstandsdygtighed.

Man behøver ikke at have cøliaki eller være overfølsom for at have problemer med gluten. Der findes mange symptomer/forstadier, som ofte forveksles med andre sygdomme eller allergier, men som sagtens kan være gluten.

Desuden findes i hvede og kornsorter noget, der hedder fruktaner. Fruktaner er en del af kornets kulhydrater og har derfor intet med glutenproteinet at gøre. Man kan opleve en overfølsomhed mod korn, hvis man mangler enzymer til at fordøje fruktaner med.

Low FODMAP

Nogle af de sygdomme, som hører under ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed, kaldes også intolerans eller intolerance.

Intolerance er overfølsomhed overfor visse sukkerarter, som fx laktose (mælkesukker) eller fruktose (frugtsukker). Overfølsomheden består ofte i, at man kan have svært ved at nedbryde fødevarer helt, hvis man mangler enzymer, mavesyre, bugspytkirtelenzymer mm. Kroppen danner altså ikke de enzymer, der kan nedbryde fx laktose eller fruktose – det kaldes enzymbrist. Overfølsomhed kan også opstå overfor Inulin (fibre fra fx jordskokker og hvidløg), histamin, kulhydraterne galaktaner (findes i bønner og bælgfrugter), fruktaner (findes i hvidløg, løg, jordskokker, artiskokker og asparges) og polyoler (sukkeralkoholer, der ender på -ol – fx sorbitol, mannitol, maltitol, xylitol, samt isomalt. Polyoler findes også naturligt i frugter som avocado, æbler, pærer og ferskner, samt i champignon og blomkål).

Ved en overfølsomhed overfor ovenstående bruges en diæt fra Australien, som kaldes Low FODMAP diæten, som står for Lav på Fermenterbare Oligo-sakkarider, Di-sakkarider, Mono-sakkarider And Polyoler. Alle er former for kulhydrater/sukkerarter.

Det, der har gjort Low FODMAP diæten kendt, er, at mange mennesker, der lider af irritabel tyktarm, IBS (Irritabel Bowel Syndrome), har oplevet en betydelig nedsættelse af deres symptomer ved at skifte kulhydrater ud med kulhydrater, som ikke giver problemer med mave-tarmsystemet. Det er ca. 70 % af patienterne, der har oplevet dette.

Symptomer kan være: Oppustethed, udspilethed, mavesmerter, maverumlen og luft i maven, forstoppelse, diarré, træthed, udmattelse, led- og muskelsmerter, væskeophobninger, vægtsvingninger, depressionsagtige tilstande, vrede mm.

Overfølsomhedsreaktionerne ligner i høj grad de almindelige reaktioner på klassisk allergi, selvom en overfølsomhedsreaktion intet har med kroppens immunforsvar at gøre. Reaktioner kan også opleves på kort tid, ligesom den klassiske allergi.

Tekst og information fra bogen Hverdagsfavoritter af Karina Villumsen/Madgudinden